«Østkant», «Gutten fra sjokolade-fabrikken» og «Nok vann til byen»

Lokalhistorie stopper ikke ved kommunegrenser eller fylkesgrenser. Ofte er det mer meningsfylt å følge vassdrag – vassdragene skaper felles historie. Bokprosjekter jeg har jobbet med; «Dampskipet Strømmen og livet på Øyeren» og «Engebret Soot. Grasmo kanalanlegg – Sootkanalen» er eksempler.

I blogginnlegg, om plankekjøring og bondehandel til Kristiania, beveger jeg meg over bygrensa. Romerike er hovedstadnært, og lokalhistorie fra vårt distrikt og fra Oslo er to sider av samme sak. Arbeidsmarkedet har lenge vært ett. Noen tusen mennesker pendler i dag over bygrensa – den ene eller andre veien. Historisk, med dårlige kommunikasjonsmidler, måtte folk flytte dit arbeidsplassene var.
En måtte finne bosted i den store byen. Det føltes litt tryggere hvis gamle kjente fra bygda bodde i nærheten. Det er f.eks. sagt at folk fra Rælingen ofte slo seg ned på Vålerenga eller Kampen.

Lang innledningen for å omtale to lokalhistoriske bøker fra Oslos østre bydeler, pluss en fagbok om vannforsyningen til hovedstaden: Gunnar Hernes «Østkan», Alf Folmer «Gutten fra Sjokoladefabrikken», og Tallak Moland «Nok vann til byen. Vannforbruket i Oslo 1886 – 2015».

Østkant1Østkant2Østkant3

Bøkene

Østkant
Forfatteren streifer rundt på Oslo Østkant; Grûnerløkka, Rodeløkka, Vålerenga, kampen, Sagene. Han opplever igjen gater, leiegårder og skoler, slik han så dem for et halvt århundre siden. Han er opptatt av at det er folk fra bygdene som har befolket byen: «Gatenavnene i denne bydelen er et kapittel for seg. Vi vandrer in Urskoggata, Nittedalsgata, Skedsmogata, Nannestadgata og Elverumgata – for å nevne noen. Det minner om de første innflytternes hjemsteder, om Østlandets jord og skog» skriver forfatteren.

Østkant5AvisgutterSjokoladefabrikken

Avisgutter

Gutten fra sjokoladefabrikken
Boka kom ut forlaget «spredet» før jul i 2016. Forfatteren, Alf Folmer, er født i 1921, mens hovedstaden fortsatt het Kristiania. Han vokste opp i gården til Bergene sjokoladefabrikk på Rodeløkka. Nær ved lå Freia sjokoladefabrikk. Boka forteller «sanselig og usminket» i følge baksideteksten,  om et Oslo som i dag er borte, om arbeiderhistorie, familiehistorie og trangboddhet
– og lukter, ikke bare fra sjokoladeproduksjonen….. .

Nok vann til byen. Vannforbruket i Oslo 1886 – 2015
Dette er ei fagbok, utgitt Vann- og avløpsetaten i Oslo Kommune. Den forteller om vannforbruket, helt fra 1886, første gang in historien vannforbruket i Kristiania ble målt. Faglig har det vist seg at vannforbruket i byen har fordoblet seg hvert 20. år. Og boka inneholder svært mye interessant lokalhistorie, om vannpostene i bakgårdene, og om kvinnene som vasket klær i bakgården. Denne oppstillingen om vannforbrukskateorier forteller mye historie:
1: Almindelig Huusbrug, indbefattende Drikke, Vasking af Personer, Klæder, Husgeraad, Gaardspladse og Vanding af Haver o.s.v.
2: Fabrikker
3: Forsyning af offentlige Bygninger, Badde, Vaskehuse, o.s.v.
4: Slukning i Ildebrandstilfælde.

Østkant6Vannforbruk

Vannforbruk

Østkant4Vannpost

Koner ved Vannpost på Hammersborg

Boka Østkant kan du lese på «Nasjonalbibliotekets Bokhylle», lenken nedenfor.

http://www.nb.no/nbsok/nb/48b7d7d13bfa879c635b4cdaf4fd2899?index=1#0   

Advertisements

2 thoughts on “«Østkant», «Gutten fra sjokolade-fabrikken» og «Nok vann til byen»”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s