Militærmoer på Romerike

Militære øvingsplasser og forsvarsanlegg er en del av romerikshistorien.

Milit6ærBlakerSkanse

Blaker Skanse

Blaker Skanse i Sørum var viktig. Blaker skanse i Sørum er et tidligere forsvarsanlegg i Sørum, bygget som en del av forsvarslinja langs Glomma mot angrep fra øst, og tatt i bruk i 1683.
Den gangen fryktet vi angrep fra øst – fra svenskene. Under den kalde krigen var det angrep fra Sovjet vi skulle verge oss mot. På Romerike hadde vi en rekke militærleire og øvingsavdelinger. Vi husker Trandum, Sør-Gardermoen, Onsrud, Jessheimleieren (der Jessheim videregående skole lå etter at leiren ble lagt ned), og Lahaugmoen.
I Skytilen nr. 1 for i år skriver Steinar Bunæs om nettopp Lahaugmoen. En annen lett tilgjengelig artikkel om et forsvarsanlegg er rektor Ole H. Vetdals artikkel om Gardermoen i Romerike historielags årbok nr. IX fra 1975, om «Gardermoen. Ullensaker som militærbygd».

Lahaugmoen

MilitærSpillGjelleråsen

Fra Skedsmo og Nittedal historielags markering av 300-år jubileet for Karl XIIs felttog

Først fra Bunæs’ artikkel: Lahaugmoen ligger på Lahaug gård i Skedsmo. Gården har vært sentral i samferdselssammenheng i flere hundre år der den ligger ved oldtidsveien over Gjelleråsen. Ekserserplassen ble opprinnelig etablert med det som kalles telthus i 1728. Et telthus er et militært mobiliseringsdepot som ser ut som et stabbur, og ble altså brukt som et lagerhus for militært utstyr brukt ved mobilisering. Alle år siden har Lahaugmoen eksistert som militær «mo» fram til 2002. Da ble sanitetsregimentet som holdt til der nedlagt. Under krigen var leiren okkupert av tyskerne, underlagt det tyske flyvåpenets etterretnings- og sambandsavdeling:

Kar XIIs forberedelser til å beleire Akershus festning under felttoget mot Norge i 1716 ble varslet fra Lahaug. Dette er minnet gjennom en innskripsjon (laget i 1966) på en steinblokk; «Her stanset bønder og soldater Karl XII under marsjen gjennom Skedsmo i 1716. I forbindelse med 300-års markeringen for felttoget i fjor markerte Nittedal og Skedsmohistorielag nettopp dette.

I 2004 ble deler av området fredet, bl.a. med telthuset fra 1728. Dette er det eneste hus av dette slaget som fortsatt finnes.

MilitærTelthus

Telthuset fra 1728, fredet fra 2004.

Gardermoen

Nå er Gardermoen vår hovedflyplass – en gang var det en av mange ekserserplasser på Romerike.
Vetdal skriver i sin artikkel at også Ullensaker har vært «militærbygd» helt fra 1700 tallet. Da nevnes at Hannestadmoen i Hovin var samlingsplass for Vestre Romerike Dragonregiment. Gardermoen var ekserserplass for dette regimentet fra 1740. Også i Ullensaker var det et telthus (i nærheten av Ullensaker kirke. I 1788 kommer en kongelig resolusjon. Norge var under Danmark, og en ber om at området skal hete «Friedrichsfeldt, opkalt etter prinsregenten, senere Fredrik 6, konge av Norge og Danmark til 1814, da unionen ble oppløst:

MilitærGardermoen

Kart over «Friderichtsfeldt» (Gardermoen).

Utover på 1800-tallet ble ekserserplassen utvidet, delvis med leie men også med kjøp av områder, delvis i Ullensaker men også i Nannestad. I siste del av 1800-tallet ble en rekke bygninger bygget. Leiren på Trandum ble bebygget under første verdenskrig. I 1916 ble det ansatt plasskommandant på Gardermoen.

 

Reklamer

Én tanke på “Militærmoer på Romerike”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s