Kaffebord-bøker om Lørenskog

Mange oppdager at de får «mer bolig for pengene» på Romerike enn i Oslo, og flytter til en romerikskommune. Mange av dem havner i Lørenskog. Vil du vite mer om kommunen, gir disse to storformat-bøkene kunnskap på en grei måte: Lørenskog leksikon av Kristian Hunskar og Ola Alsvik, og Lørenskog klipp.

LørenskogLeksikonBok LørenskogKlippbo

Den første sier noe om innholdet gjennom undertittelen «En reise gjennom Lørenskogs fortid og nåtid. Den er ordnet som et leksikon med oppslagsord alfabetisk ordnet – over 258 sider.
Den andre er 100 sider faksimilegjengivelser av klipp fra Lørenskog Vels avis, kronologisk ordnet og fra årene 1936 – 1942.

Rasta
Her kommer et par tilfeldig valgte eksempler på hvordan de to bøkene gir masse opplysninger på en enkel måte, om et av Lørenskog populære bo-områder. «Lørenskog klipp» først: Et klipp fra desember 1940 forteller at «Rastadgrendens Vel er 15 år». Velforeningen på Rasta er altså stiftet i 1925, og vi får en grundig gjennomgang av feiringen, med taler og servering og «for første gang ble det foretatt en ordenutdeling av Den gyldne flis til fem fortjente medlemmer.

Lørenskog1RastaVel

Med dette som utgangspunkt slår vi opp på «Rasta» i Lørenskog leksikon. Her får vi opplysninger om gårdsnummer og bruksnummer, får vite at Rasta opprinnelig var en husmannsplass, men senere ble selvstendig bruk under matrikkelgardene Vallerud og Løken (som nå er stedsnavn på to andre populære områder i kommunene. Vi får også vite at navnet ikke har vutgangspunkt i »rast» i betydningen hvile, men fra uttrykkene «Heimrast» og «utrast», som forteller noe om jordenes plassering i forhold til gardshusene.
Vi får også høre at i 1921 ble ca. 40 mål solgt som hustomter. Går vi tilbake til klipp-boka, ser vi altså at fire år seinere ble det startet vel-forening i området, og at 12 personer som hadde benyttet noen av de 40 målene til å bygge hus, møtte på stiftelsesmøtet.
Størsteparten av utbyggingen skjedde på 1980-tallet, i følge leksikonet. Her nevnes også at gruppa «Bjelleklang» med visa «Neger på Rasta» har gjort stedsnavnet kjentLokalene

Excelsior Limfabrikk/Norsk Benindustri AS

Allerede i første nummer av «Lørenskog Vels Avis» i desember 1936, behandler formannen forskjellige sider ved Lørenskog i en lederartikkel. Om næringslivet i kommunen skriver O. Werner «De mange sagbruk som en gang i tiden gav Lørenskogsbeboere arbeids til livets opphold, er det dessverre gått ut med. Men vi har enda sagbruket ved Losby og litt igjen av Fjeldsrud. Av andre bedrifter som sysselsetter noen få mann har vi Excelsior Limfabrikk ved Lørenskog fabrikk.

LørenskoigBenindustri

Dermed var det naturlig å slå opp på «Excelsior Limfabrikk» i leksikonet:
Der leser vi at fabrikken ble kalt «Limen» på folkemunne, og at det var den største industriarbeidsplassen omkring århundreskiftet. (I Det Norske Næringsliv. Akershus Fylkesregion» utgitt i 1952, leser vi at bedriften ble opprettet i 1883).
Bedriften brukte dyrebein og kadavre i sin produksjon, og det kunne nok hende det luktet vondt rundt i området. Åtseldyr ble også et problem, og det fortelles at formannen på fabrikken, Oscar Henie, skjøt mer enn 300 rotter på en og samme dag.
Lokalene brant i 1930. I 1933 skiftet fabrikken navn til Norsk benindustri AS i forbindelse med et eierskifte. I 1975 var fabrikken nedslitt, og eierne bestemte seg for å legge den ned. De ansatte tok over eirskapet, og navnet ble endret til Lørenskog Benindustri. I 1982 ble lokalene herjet av brann på nytt, og i 1985 ble det kroken på døra for godt.

Lørenskog. Møllehjlet

Møllehjulet er Lørenskogs kommunevåpen. Dette restaurerte møllehjulet står ved Losby

Bøker (lånes på nærmeste bibliotek)
Lørenskog leksikon. En reise gjennom Lørenskogs fortid og nåtid. Utgitt 2008, av Lørenskog kommune.
Lørenskog klipp. Fra Lørenskog Vel avis 1936 – 1942. Juni Forlag 199.
Det Norske Næringsliv. Akershus Fylkesleksikon. 1952.

Reklamer

2 kommentarer om “Kaffebord-bøker om Lørenskog”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s