Tema «vann til nytte» – på postkort og i bøker

Nyeste nummer av bladet Postkortet (post@postkortklubben.no)har flere artikler som presenterer postkort innenfor bestemte temaer, som «Reklamekort», bl.a. for hvetemel (Gold Metal), fiske, både sportsfiske og profesjonelt fiskeri, polkort, og altså vann, eller mer presist «Vann til nytte».

Vann1
Forsidekortet er en variant av dette; det viser nemlig en manuell utgave av vaskestampen. Også andre kort viser vann i forbindelse med vasking og rengjøring:

Vann2

Vask av forsamlingslokale

 Vann3

Storvask – her et kort fra Nevlunghavn

Vann4 

Postkort fra Frankrike

Vann5

Bønder med dyr som trenger store mengder vann, har en spesiell utfordring, dersom vannledningene var frosset. Her kjøres vann i en stor stamp, sikkert fra en innsjø eller ei elv.

Vann5

Is-skjæring

Til slutt tar vi med et bilde fra en forgangen tid. Her skjæres og tas opp is til kjøling av melk og andre matvarer. Is representerte en stor næring på hele 1800-tallet og fram på begynnelsen av 1900-tallet.
Isen bla oppbevart i sagflis i store isbinger til den ble brukt.

To bøker om «vann til nytte»

Temaet vann gir meg anledning til også å omtale to bøker om vann som drivkraft for sagbruk, møller og kraftproduksjon. Bøkene er fra Enebakk (gitt ut av Enebakk Historielag), men de fleste bygder hadde sine elver brukt på samme måte.

Vann7

«Igna» – av Ulf Oppegaard

Ign er elva som renner fra Børtervann i Østamarka og ut i Øyeren. Her får vi historien først om vanndrevne sager og møller, og så industrien som kom på 1800-tallet: Cellulosefabrikk, produksjon av lysolje, og fyrstikkfabrikk. Alt initiert av Holm Jølsen på storgården Ekeberg, og folket på Børter.
For å trekke linjen tilbake til forsidebildet på Postkortet nr. 2 1017: Øverst i elva var det også vanndrevne «vadmelstamper», «siste leddet i prosessen emd å lage avdmelsklær – gode arbeidsklær for bønder og andre arbeidsfolk», for å sitere Postkortet.

Vann8

En av Ulf Oppegaards skisser

«Fra vann og foss til lys og kraft»

Vann9
Omslaget viser Ulf og Mogens Oppegaard

Denne er også skrevet av Ulf Oppegaard, Den forteller den meget interessante historien om Børter kraftverk, bygget i 1914 nederst i Ign. Boka er rikt illustrert med bilder fra arbeidet med bygging og montering, og generatorer og annet utstyr.
Kraftverket er fortsatt i drift, og leverer strøm på samkjøringsnettet.

Vann10Vann11

Slik ligger kraftstasjonen der Ign renner ut i Øyeren

Vann12

Kontakt Enebakk Historielag; www.enebakkhistorielag.no

Vi nevner også boka «Nok vann til byen. Vannforbruket i Oslo 1886 – 2015». Tidligere omtalt på denne loggen: https://flisbyenbokblogg.wordpress.com/2017/03/29/ostkant-gutten-fra-sjokolade-fabrikken-og-nok-vann-til-byen

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s