Mer om militærmoer på Romerike

Etter blogginnlegget om militærmoer på Romerike, er jeg blitt gjort oppmerksom på et par andre bøker om temaet, «Gardermoen før hovedflyplassen» av Gunnar Horverak, og «Intendanturavdelinger på Jessheimleiren og på Gardermoen Flystasjon», gitt ut av militæravdelingene ved de to stasjonene.

MerMilitær1MerMilitær2

De to bøkene

Gardermoen før hovedflyplassen

Boka har undertittelen «Slik Gardermofolk forteller». Her er det mye lokalhistorie. Forfatteren tar sikte på «å fremstille visse utviklingstrekk ved Gardermosamfunnet, fortrinnsvis fra 1860-årene, og fram til vedtaket om utbygging av hovedflyplassen i 1992» som det sies i forordet. Boka forteller om området, om da folkene kom til distriktet, og om gårder på Gardermosletta. Mange boksider er viet hvordan ungene lekte på 1950-tallet. Her vil alle som har opplevd det ti-året kjenne seg igjen i mange aktiviteter. Også skolehus og skoleminner får stor plass. Miljøet i fortellingene er ekte – det er navngitt «gardermofolk» sjøl som forteller.

Mer om m 3Mer om militærmoer 2

Mange fortellinger fra ungenes leik i området

Og militærvirksomheten i gardermoleiren får sin selvsagte plass, fra den første start på 1860-tallet. Forholdet under krigen behandles spesielt.

Mer om militærmoer på Romerike

Før og etter utbyggingen av hovedflyplassen

Intendanturavdelinger på Jessheimleiren og Gardermoen 1953 – 1994

«Intendantur» er navnet på militære avdelinger som ordner med forpleining, bekledning og utrustning. Bok er laget i forbindelse med at disse avdelingene, som først holdt til på Jessheimleiren, og så fra 1967 flyttet til Gardermoen, opphørte da Gardermoen ble hovedflyplass.

MerMilitær3

Bilder fra Jessheimleiren

Tillat meg å nevne en av aktivitetene spesielt, nemlig utdanning av overkokker til de forskjellige militæravdelingene (ettersom jeg gjennomgikk et slikt kurs i 1963-64, for å fungere som overkokk på Haslemoen). Kurset varte i tre måneder, så fagkokker ble vi ikke. Men vi lærte om hygiene, sammensetning av middager i forhold til ernæring, litt om kostnader og budsjett, og selvsagt kokte vi lapskaus og lagde de vanligste rettene. Vi lærte også å bruke feltkjøkken og lage varmmat i felten.

MerMilitær4

Kursdeltakere på feltøvelse

Bøkene kan skaffes på biblioteket. Den sistnevnte kan du også lese på bokhylla, nasjonalbiblioteket,

 

 

Reklamer

Én tanke på “Mer om militærmoer på Romerike”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s